مالیات بر ارث سهام

مالیات بر ارث سهام
مالیات بر ارث سهام
مالیات بر ارث سهام

در این نوشتار موضوع “مالیات بر ارث سهام” و نحوه محاسبه قانونی آنرا بطور کامل و دقیق می توانید مطالعه و مشاهده کنید . سایت مشاوران مالیاتی امداد تکس پیشرو در ارایه بروزترین خدمات مالیات بر ارث و انحصار وراثت می باشند.

قانون مالیات بر ارث قدیم

نحوه محاسبه مالیات بر ارث سهام

نرخ آن با توجه به رشد بی سابقه‌ی بورس ایران این روزها در کانون توجه قرار گرفته است. اگر متوفی در ماترک خود سهام داشته باشد، به سهامی که وراث به ارث می‌برند همانند سایر اموال مالیات تعلق خواهد گرفت. میزان مالیات بر ارث سهام شرکتها به نوع سهام (بورسی و غیر بورسی)، طبقه ورثه و تاریخ فوت بستگی دارد. متوفای بعد از سال 1395 مشمول قانون جدید، و متوفای قبل از سال 1395 مشمول قانون قدیم می‌شود. نرخ مالیات در قانون جدید و قدیم متفاوت است. در ادامه در قانون جدید و قدیم به این موضوع بیشتر می پردازیم شرح داده می‌شود.

مالیات بر ارث سهام بورسی

 چنانچه سهام متوفی در گروه شرکت‌های پذیرفته شده در بورس باشد، مالیاتی که وراث باید بپردازند مطابق جدول زیر محاسبه می‌شود:

نرخ قانون جدیدوراث طبقه اولوراث طبقه دوموراث طبقه سوم
سهام شرکت‌های بورسی0.75%1.5%3%

توجه: معیار قیمت گذاری سهام، ارزش سهام در تاریخ روز می‌باشد.

مالیات بر ارث سهم شرکت‌های غیر بورسی

چنانچه سهام متوفی در شرکت‌هایی باشد که در بورس اوراق بهادار پذیرفته نشده‌اند، مالیات آن برای وراث به شرح جدول زیر است:

نرخ قانون جدیدوراث طبقه اولوراث طبقه دوموراث طبقه سوم
سهام شرکت‌های غیر بورسی6%12%24%

همانطور که ملاحظه می‌کنید مالیات سهام غیر بورسی به طرز چشم گیری از سهام بورسی بیشتر است. این نحوه قانون گذاری برای حمایت از بورس و تشویق مردم برای سرمایه گذاری در بورس می‌باشد.

بیشتر بدانید >> >>  فرار از مالیات بر ارث

مالیات بر ارث سهم برای مشمولین قانون قدیم

نرخ مالیات سهام بورسی و غیر بورسی در قانون قدیم یکسان است. در قانون قدیم نرخ مالیات بر اساس ارزش سهام تعیین می‌شود. به این معنی که هرچه ارزش سهام متوفی بالاتر باشد، نرخ مالیات وراث بیشتر خواهد شد. در جدول زیر این موضوع کاملاً مشهود است:

ارزش سهام شرکت (تومان)وراث طبقه اولوراث طبقه دوموراث طبقه سوم
تا 5 میلیون5%15%35%
تا 20 میلیون15%25%45%
تا 50 میلیون25%35%55%
بیش از 50 میلیون35%45%65%

معافیت‌های مالیات بر ارث سهام

متاسفانه در قانون جدید هیچ گونه معافیتی برای سهام در نظر گرفته نشده است. اما برای مشمولین قانون قدیم 50% سهام بورس از مالیات معاف است. این معافیت برای سهام غیر بورسی 40% می‌باشد.

مالیات بر ارث سهم عدالت

سهام عدالت بخشی از سهام دولت در شرکت‌های دولتی است که به منظور کاهش اختلاف طبقاتی به طبقات کم درآمد جامعه اختصاص داده شد. در واقع فلسفه ایجاد سهام عدالت چیزی مشابه یارانه است. سهام عدالت نیز مانند سهام سایر شرکت‌ها مشمول مالیات بر ارث است. جدول نرخ مالیات بر ارث سهم عدالت به شرح زیر است:

شرحطبقه اول ورثهطبقه دوم ورثهطبقه سوم ورثه
نرخ مالیات سهام عدالت6% ارزش اسمی12% ارزش اسمی24% ارزش اسمی

توجه: معمولاً ارزش اسمی سهام از ارزش واقعی آن در تاریخ روز به مراتب کمتر است. محاسبه مالیات سهام بر اساس ارزش اسمی به نوعی کمک به طبقه کم درآمد جامعه است.

برخی سوالات متداول

مالیات بر ارث سهام شرکت‌های غیر بورسی چقدر است؟

برای ورثه طبقه اول 6%، طبقه دوم 12% و طبقه سوم 24% می‌باشد.

معافیت‌های مالیات بر ارث سهام چیست؟

متاسفانه در قانون جدید هیچ گونه معافیتی برای سهام در نظر گرفته نشده است. اما برای مشمولین قانون قدیم 50% سهام بورس از مالیات معاف است. این معافیت برای سهام غیر بورسی 40% می‌باشد.

مالیات بر ارث سهام عدالت چقدر است؟

برای طبقه اول وراث 6% ارزش اسمی، طبقه دوم 12% ارزش اسمی و طبقه سوم 24% ارزش اسمی سهام می‌باشد.

3 thoughts on “مالیات بر ارث سهام

  1. عبدالوهاب علیزاده میگوید:

    مالیات سهام بورسی بر مبنای قیمت روز بازار بورس برای سهم یکهزار ریالی محاسبه میشود
    ولی مالیات سهام غیربورسی به مبلغ اسمی یعنی همان مبلغ نوشته شده بر روی ورقه سهام محاسبه میگردد.
    یعنی اگر ارزش روز سهام ۸ برابرمبلغ اسمی باشد مالیات آن در بورس وغیر بورس فرقی ندارد.

  2. احمد میگوید:

    آنچه که شاید قانون گذار در تحریر بخشنامه ها و دستورالعمل های خود مد نطر گذاشته شاید این باشد. مالیات سهام عدالت عبارت است از تعداد سهام عدالت استخراجی از سامانه کدال بورس ضربدر قیمت اسمی سهام استخراجی از سامانه مذکور که همگی قابل دسترسی در نرم افزار ارث سازمان مالیاتی است. که اکثر متوفیان 1395 که امروز رسیدگی می گردد تعداد 19440 سهم 927 ریالی دارند. که 6%حاصل ضرب دو عدد فوق مالیات ارزش سهام عدالت خواهد بود. اما امروزه این روش محاسبه اجرا نمی گردد. لطفا ماموران مالیاتی اظهار نظر فرمایند و راهنمایی نمایند.

  3. احمد میگوید:

    بزرگترین تحدیداتی که همچون موریانه ارکان ساختار اداری کشور را مورد هجوم قرار داده است. عدم تشخیص فسخ الخطاب بودن بخش هایی از قوانین می باشد. مثال تعیین درآمد موجران اکتر موجرین با قراردادن مبلغی پول به عنوان رهن و دریافت مبلغ وجهی نقدا ‌‌؛ اکثرا مالیات مبلغ نقدی را اعلام نموده و مالیات بخش رهن را نمی پردازند. لطفا دوستان نسبت به روش درست و قانونی محاسبه اجاره اظهار نظر کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *