گروه مشاوران مالیاتی امدادتکس: راهنمای جامع مالیات بر ارث در صلح عمری
صلح عمری، یکی از عقود رایج در ایران است که به موجب آن، صلح کننده (مالک) عین مال خود را به مصالح (گیرنده) منتقل میکند تا مصالح تا زمان حیات خود از منافع آن مال بهرهمند شود. پس از فوت مصالح، مال به ورثه صلح کننده باز میگردد.
اما سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که آیا صلح عمری مشمول مالیات بر ارث میشود یا خیر؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که بله، صلح عمری مشمول مالیات بر ارث میشود.
طبق قانون مالیاتهای مستقیم، هر انتقال قهری یا قراردادی اموال و حقوق مالی، مشمول مالیات بر ارث خواهد بود. صلح عمری نیز نوعی انتقال قراردادی محسوب میشود و از این قاعده مستثنی نیست.
مبنای محاسبه مالیات بر ارث در صلح عمری، ارزش ماترک در زمان فوت مصالح است. برای محاسبه این ارزش، عواملی مانند نوع و ارزش مال، سن و وضعیت تأهل مصالح و… در نظر گرفته میشوند.
نرخ مالیات بر ارث در صلح عمری، به نسبت وراث و طبقات ارثی آنها بستگی دارد. وراث طبقه اول (پدر، مادر، همسر، فرزندان) مشمول کمترین نرخ مالیات و وراث طبقات بعدی مشمول نرخهای بیشتر مالیات میشوند.
در اینجا به چند نکته مهم در خصوص مالیات بر ارث در صلح عمری اشاره میکنیم:
- اگر صلح عمری با شرط عمری باشد، مشمول مالیات بر ارث نخواهد شد. در صلح عمری با شرط عمری، مصالح فقط حق استفاده از منافع مال را تا زمان حیات خود دارد و پس از فوت او، مال به صلح کننده باز میگردد.
- اگر صلح عمری در قالب صلح معوض انجام شود، مشمول مالیات بر ارث خواهد شد. در صلح معوض، مصالح در مقابل مال خود، عوضی از مصالح دریافت میکند.
- اگر صلح عمری به نفع وراث انجام شود، مشمول مالیات بر ارث نخواهد شد.
گروه مشاوران مالیاتی امدادتکس با سالها تجربه در زمینه ارائه خدمات مالیاتی، آماده ارائه مشاوره تخصصی به شما در خصوص مالیات بر ارث در صلح عمری است.